Skip to main content

Microsoft Edge troeft Chrome af – deel 1

Veel mensen hadden het tot nu toe niet zo op de Edge-browser van Microsoft en bleven trouw aan de zo vertrouwde Chrome-browser met het bekende kleurige logo. Sinds kort is daar verandering ingekomen. Microsoft heeft namelijk enkele krachtige features in huis die je op dit moment niet in Chrome aantreft. Dat zijn namelijk verticale tabbladen en ingebouwde AI (Artificial Intelligence).

Edge wordt momenteel bovendien als veiliger gezien dan Google Chrome voor bedrijven die met Windows 10 werken. Wil je van Chrome naar Edge overstappen dan is het vrij eenvoudig om extensies, bookmarks en andere gegevens over te zetten.

Klik je rechtsboven in Edge op het Bing-icoontje, dan verschijnt er onmiddellijk een AI-chatbot op je scherm met 3 handige AI-tab-tools, namelijk Chatten, Opstellen en Inzichten.

👉 Het tabje ‘Chatten’ in de Edge-browser van Microsoft werkt ongeveer hetzelfde als ChatGPT. Je kunt er gewoon allerlei vragen stellen aan de chatbot. Bij de antwoorden worden zelfs de bronverwijzingen vermeld, zodat je meteen weet waar hij zijn informatie vandaan heeft en je kunt van daaruit zelf nog meer informatie achterhalen.

👉 Heb je last van een ‘writersblock’ of gewoon even geen inspiratie? Klik dan op het tabje ‘Opstellen” en daar vraag je de chatbot om een tekst te schrijven die je weer met een klik van je muis toevoegt aan het document of een mail waar je op dat moment in werkt. Neem niet alles klakkeloos voor waar aan wat de ‘bot’ schrijft, want het is en blijft een robot, al worden zijn teksten met de dag vollediger en beter.

👉 Het volgende tabblad in de Edge-browser is Inzichten. Hier zie je handige informatie over zowel de website als de internetpagina waar je je op dat moment bevindt. Zo is er bijvoorbeeld een Q&A (Questions & Answers) met vragen, antwoorden en soortgelijke artikelen die je meteen kunt aanklikken. Best handig allemaal!

Verticale tabbladen
Als je met onderzoek bezig bent, of een artikel moet schrijven waarvoor je veel informatie moet achterhalen, dan kan het zomaar dat er al gauw een behoorlijk aantal websites op tabbladen openstaan. Niet altijd even overzichtelijk. In de nieuwe Edge browser kun je je tabbladen ook verticaal neerzetten. De titels van je tabbladen zijn dan beter leesbaar en overzichtelijker.

Geen afleidingen meer
Nog een prettige bijkomstigheid: In Edge zit een icoontje “insluitende lezer” of druk op de sneltoets F9 en alle advertenties, menu’s en sidebars worden van je pagina gewist.

Voorleesfunctie
En we zijn er nog niet: Geen zin om zelf te lezen, dan druk je op het voorleesicoontje of (Ctrl+Shift+U) en hup: Edge leest de pagina aan jou voor. Het is zelfs mogelijk om zowel de stem als de snelheid van de lezer aan jouw eigen voorkeuren aan te passen.