Visueel verleiden
Verleiden… het woord op zich klinkt al heel verleidelijk. Verleiden kunt u met woorden, met een houding, gedrag, met reuk en smaak, maar vooral met beelden. Hopelijk wordt uw website dagelijks vaak bezocht. Op het moment dat u dit leest, zijn er waarschijnlijk één of meerdere (potentiële) klanten aan het rondkijken op uw website. Maar wacht even: 6, 7, 8, 9… Een gemiddelde bezoeker heeft niet al te veel geduld en kan zijn aandacht er maar een seconde of 10 bijhouden. Hij kan dus ook in no time weer verdwijnen. Het is dus zaak om de bezoeker te verleiden om langer op uw website te blijven en hopelijk ook om iets te bestellen of om contact met u op te nemen. Maar, hoe krijgt u dat voor elkaar?
Het oog wil ook wat
Uiteraard is goede content met aantrekkelijke teksten belangrijk, maar internet is nu eenmaal een visueel ingesteld medium. Dat betekent dat het gebruik van goed beeldmateriaal, foto’s en/of video’s essentieel is. Die eerste klik op uw website is net als een eerste handdruk. Nou ja, een handdruk in het pré-coronatijdperk dan. Tien tegen één dat u bezoekers veel liever een echte foto van uw team of uw producten zien dan een ‘stockfoto’ met een telefoniste met een fake glimlach.
Rechten en plichten
De meest gebruikte manier om aan foto’s te komen is toch vaak online zoeken naar een afbeelding. Maar hou er rekening mee dat de meeste foto’s auteursrechtelijk beschermd zijn en dat u deze niet zonder meer mag gebruiken. Er zijn zelfs bedrijven die er een sport van maken om foto’s op het net op te speuren waarvan de auteursrechten worden geschonden. Men stuurt de gebruiker van die foto dan gewoon een rekening met daarop de verschuldigde licentiekosten en liefst nog met terugwerkende kracht. Dat kan wel oplopen tot duizenden euro’s als een foto lange tijd is gebruikt.
Stockfoto’s
Er zijn ook foto’s die vrij zijn van rechten, zogenaamde stockfoto’s. U koopt dan de gebruikerslicentie van een bepaalde foto uit voorraad (‘stock’), dus die foto is ook niet exclusief voor u beschikbaar. Alhoewel sommige foto’s ook geplaatst worden door professionele fotografen, zien ze er niet allemaal even zo goed uit.
Schoenmaker blijf bij uw leest..
Er zijn ongetwijfeld zaken waarin u véél beter bent dan fotograferen. En foto’s van uw smartphone zijn niet echt geschikt om te gebruiken op uw website. Dus schakel een professionele fotograaf in voor uw website. Een fotograaf die voornamelijk bruidsrapportages maakt, heeft andere talenten dan een fotograaf die alleen foto’s maakt voor kookboeken. Er zijn fotografen die gespecialiseerd zijn in online fotografie voor bedrijven. Zij weten precies hoe ze uw bedrijf of uw producten goed in beeld moeten brengen en hoe ze uw verhaal moeten vertellen. Maakt u daar gebruik van, dan kunt u die foto’s ook gebruiken voor uw social media, visitekaartjes, folders of wie weet… gewoon om in te lijsten.
Werk aan de winkel
Bent u een klusser of schilder die uitblinkt in zijn vak? Een foto met ‘thumbs-up’ waarbij u lachend recht in de lens kijkt, kan mensen aanspreken. Wilt u laten zien dat uw bedrijf een hecht team medewerkers heeft die elke dag met veel passie aan de slag gaan voor hun klanten? Dan moet dat ook op die foto te zien zijn.
Beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden. De bezoeker van uw website wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Wat kan hij verwachten van de man of vrouw die achter deze website schuilgaat? Wilt u als ondernemer opvallen in de oneindig uitgebreide online wereld, dan is het zaak ook met beeldmateriaal te “verleiden”. Werk aan de winkel dus.
Geschreven door: Betty Nijenhuis