Skip to main content

Betalingsregeling voor opgebouwde belastingschuld door bijzonder uitstel

Eind juli 2023 publiceerde de Belastingdienst nieuwe informatie voor ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het bijzonder uitstel van betaling van belastingen vanwege de coronacrisis. Deze ondernemers hebben van 12 maart 2020 tot en met 31 maart 2022 een belastingschuld opgebouwd voor alle belastingen waarvoor zij bijzonder uitstel verkregen hebben. De belastingdienst biedt daarvoor nu een betalingsregeling aan.

Hoe werkt de betalingsregeling?

Van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 krijgt u de tijd om uw belastingschulden af te betalen. U betaalt dan elke maand een bepaald bedrag aan de belastingdienst, inclusief invorderingsrente.

Een voorbeeld: U kreeg bijzonder uitstel van betaling, waarmee u een totale belastingschuld opbouwde van zeg € 15.000,00, exclusief invorderingsrente. De belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan voor de duur van 60 maanden. U betaalt vanaf 1 oktober 2022 elke maand € 271,00 af, inclusief de invorderingsrente.

De termijnbedragen kunt u iedere maand opnieuw overmaken, of via een periodieke overboeking automatisch elke maand, zodat u er geen omkijken meer naar heeft.

Op de website van de belastingdienst vindt u meer informatie over de volgende onderwerpen:

 • Voorwaarden betalingsregeling
 • Communicatie over de betalingsregeling
 • Problemen bij het betalen van termijnbedragen
 • Wat te doen bij een betalingsachterstand?
 • Wat te doen bij een tijdelijk betalingsprobleem?
 • Wat te doen bij betalingsproblemen op lange termijn?
 • Het afsluiten van een saneringsakkoord (lees hieronder meer)
 • U bent zzp’er – minnelijke schuldsanering
 • Uw onderneming is een rechtspersoon – saneringsakkoord regelen met schuldeisers
 • Besluit u te stoppen met uw onderneming?
 • Extra afbetalen

Wat is een saneringsakkoord?

Wanneer het u niet meer lukt uw belastingschuld en andere schulden te betalen, dan kunt u wellicht een saneringsakkoord afsluiten. U spreekt dan met al uw schuldeisers af dat u maar een deel van uw schulden betaalt. Vanwege de coronacrisis gaat de belastingdienst tijdelijk ook soepeler om met een van hun voorwaarden om mee te werken aan een saneringsakkoord. Normaal stellen zij als voorwaarde dat zij ten minste het dubbele uitkeringspercentage ontvangen dat u aanbiedt aan uw andere schuldeisers. Maar tot 1 oktober 2023 nemen zij genoegen met tenminste hetzelfde uitkeringspercentage. Het wordt daarom aangeraden om in een dergelijk geval vóór 1 oktober 2023 met uw schuldeisers in gesprek te gaan over een dergelijk saneringsakkoord. Dan is de kans groter dat alle schuldeisers daaraan willen meewerken. Het maakt wel een verschil of u een zzp’er bent of dat uw onderneming een rechtspersoon is (bijv. naamloze vennootschap, BV of stichting). Zzp’ers kunnen contact opnemen met hun gemeente voor het opstarten van een minnelijk schuldsaneringstraject.

Meer informatie vindt u op de website van belastingdienst.nl.

Geschreven door: Betty Nijenhuis