Skip to main content

Klik HIER voor Actie!

Wil je actie op je website of in je webshop? Zorg dan voor een call-to action, oftewel CTA op je website. Je roept de bezoeker op tot een bepaalde handeling, of laat hem de mogelijkheden op je website zien, zoals:

  • Bestel
  • Lees meer
  • Download
  • Maak NU een afspraak
  • Boek hier
  • Klik HIER voor gratis scan
  • Meer info
  • Bel me terug!
  • Watch now

Een button als ‘Bekijk ook deze pagina’ triggert de nieuwsgierigheid en zo kun je de bezoeker door je website heen leiden en help je hen met het vinden van de juiste informatie. Hou het kort, zodat iemand in één oogopslag leest en snapt wat de bedoeling is.

Maak het niet te gek

Hou het aantal call-to-action buttons op een pagina binnen de perken. Anders kom je wel erg dwingend over. En overdrijf niet met het vragen van een tegenprestatie. Mag iemand een Whitepaper downloaden, dan is een e-mailadres vragen voor de hand liggend, maar een telefoonnummer of adresgegevens is weer te veel van het goede. Geheid dat mensen dan afhaken.

Zorg voor een opvallende button

Kies een kleur die goed opvalt in je tekst of tegen de achtergrond. Een kleur die op de rest van je website niet voorkomt, is op zich al opvallend. 3D is verleidelijk en uitnodigend. Maar een knipperende button kan juist weer te dwingend zijn en kan iemand zelfs afschrikken. Maak duidelijk wat er gaat gebeuren als de bezoeker erop klikt en kies de positie van de knop bewust, bijvoorbeeld direct onder de prijs van een artikel.

Creëer urgentie

Door het woordje ‘NU’ toe te voegen, creëer je urgentie en een gevoel van schaarste. De lezer krijgt de indruk dat hij zich moet haasten, want het kon wel eens zijn laatste kans zijn om iets te bemachtigen. Schrijf je teksten zo dat het duidelijk is dat je aanbod niet voor altijd beschikbaar blijft en je CTR (Click Through Ratio) stijgt gegarandeerd.

Gebruik triggers

‘Morgen in huis’, ‘Gratis verzending en retour’, ‘Laatste dag!’, zijn triggerende teksten die aansporen tot handelen. Maak duidelijk wat iemand misloopt als hij nu niet klikt of welk voordeel hij heeft als hij wel klikt.

Track de resultaten

Uiteraard wil je weten of je call-to-action button functioneert. Hoeveel mensen hebben erop geklikt? Hoeveel gaan daadwerkelijk tot aankoop over? Geef je ze de juiste informatie, trigger je ze op het juiste moment? Dat weet je alleen wanneer je de resultaten trackt. En geheid dat je conversiepercentage stijgt als je het goed doet.
Dus misschien wel hoog tijd om in actie te komen. Want daar doe je het tenslotte voor.

Geschreven door: Betty Nijenhuis