Zo creëer je draagvlak in je team

Iedereen is uniek. Dat kan knap lastig zijn als het op samenwerken aankomt. Besluiten worden dan genomen door consensus of de meerderheid. Altijd weer zijn er mensen die niet tevreden zijn en is het lastig draagvlak van alle betrokkenen te hebben. Dat kan anders… In dit artikel vind je een paar tips om jullie verschillen te overbruggen en besluiten te nemen waar iedereen achter staat. Dus geen vlees-noch-visch-consensus, maar een rijk en gezamenlijk besluit!

Als mensen zich gehoord voelen

Wist je dat onderzoek uitwijst dat ‘als mensen zich gehoord voelen, ze hun zin niet meer hoeven te krijgen’? (Hannah Werner, Pragmatic Citizens) Gaaf toch? Als mensen zich gehoord voelen, hoeven ze hun zin niet meer. Dan ontstaat ruimte om te luisteren naar elkaar, om mee te bewegen, om standpunten bij te stellen. Dát is een ruimte waar besluiten nemen met draagvlak niet zo moeilijk meer is! De uitdaging is dus om eerst iedereen zich gehoord te laten voelen.

Luisteren om te begrijpen

We zijn niet zo goed in luisteren naar de ander… Ons luisteren is al snel gericht op onszelf: wat vind ik ervan? Heb ik dit al eens meegemaakt? Moet ik nu niet iets gaan zeggen, etcetera.

De kunst is te luisteren om de ander. Stephen Covey noemt dit de verschuiving van ‘luisteren om te reageren’ naar ‘luisteren om te begrijpen.’ Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Stel je eigen oordeel over de inhoud én de persoon uit en zoek wat die ander nodig heeft. In het boek Socrates op sneakers (affiliate) neemt Elke Wiss je mee in deze lege manier van luisteren. Een prachtig én concreet boek!

Praat in rondes

Oké, wil je niet eerst van alles lezen en ga je liever gelijk concreet aan de slag? Ga dan praten in rondes en hou je mond zolang je niet aan de beurt bent. Spreek met z’n allen af (ook als je met z’n tweeën bent) om op deze manier te werken.

Op deze manier met elkaar praten heeft grote voordelen:

  1. Iedereen krijgt ruimte om ononderbroken zijn mening te geven. Daardoor ontstaat ontspanning, want ‘als iemand zich gehoord voelt, hoeft hij zijn zin niet meer te krijgen.’ Zo faciliteer je dus veiligheid en openheid.
  2. De prater, degene met allerlei ideeën, wordt geholpen om in de rust te komen en te reflecteren, in plaats van gelijk te reageren.
  3. Daardoor ontstaat diepgang. Want in plaats van ‘schieten op eerste ideeën’ verplaatst het gesprek zich naar ‘begrijpen van de diepere lagen en daarover spreken.’

Het is zo eenvoudig en het is where the magic happens.

Maar het kan ook ongemakkelijk en onnatuurlijk voelen. Hoewel het vanzelf natuurlijker gaat voelen, hoewel het veel voordelen heeft, kan het ook irritant en lang duren. Toch beloof ik je dat de aanhouder wint. Vertrouwen en volhouden zullen je uiteindelijk erg veel voldoening geven.

Accepteer dat het ongemakkelijk is en onnatuurlijk voelt. Kies er toch voor omdat het ruimte geeft aan iedere stem. Want als iedere stem zich gehoord voelt…

Foto van personen die overleggen

Neem een besluit met consent

Besluiten met consent betekent dat alle betrokkenen geen overwegend beargumenteerd bezwaar hebben tegen het nemen van het besluit. Het gaat er dus niet om dat het je heel fijn vindt, dat het precies is zoals jij zou willen, dat jij het exact zou zo formuleren… Het gaat erom dat jij geen belemmerende bezwaren meer hebt. Dat geeft ontzettend veel beslisruimte.

Aangezien niemand meer z’n zin per se hoeft en alle bezwaren serieus genomen worden, ontstaan er zo besluiten die door iedereen gedragen worden.

Hoe dan?

In een volgend artikel zal ik je laten zien hoe je zo’n besluit neemt. Met een paar eenvoudige stappen kom je er al!

Voor nu vast deze tip: vraag bij de besluitvorming altijd welke bezwaren er zijn en wat er nodig is om die bezwaren op te lossen. Zo nodig je uit tot samenwerken en zet je jezelf open om je te laten verrijken door andere argumenten.

Oh ja, dat vragen om die bezwaren, doe dat ook in een ronde (en hou je mond als je niet aan de beurt bent). Zo faciliteer je ook hierin ‘ruimte om de ander te horen’ en dus bereidheid tot samenwerken.

Mystiek?

Dat ‘door iedereen gedragen’ is ontzettend bijzonder. Dat is het moment dat jullie beseffen dat de verschillen geen belemmering meer zijn, maar juist een verrijking! Het is ook het moment dat jullie je op een diepere laag verbonden voelen met elkaar en samen sterk zijn voor jullie doel.

Die verbondenheid en ruimte voor eigenheid is bijna mystiek. Dát is de plek waar we willen zijn, dát is een manier van samenwerken die effectief én vervullend is.

  • Effectief omdat het veel gedoe bespaart, veel tijd wint op lange termijn en tot besluiten leidt die duurzaam zijn, lang standhouden.
  • Vervullend omdat iedereen zich gehoord voelt, omdat verschillen geen probleem meer zijn, omdat we allemaal mogen zijn wie we zijn.

Als mensen toch nog hun zin willen

Leuk, je gaat gelijk aan de slag… en dan merk je dat het niet werkt. Er zijn toch nog mensen die per se hun zin willen. Dat kan gebeuren! Hou dan dit in gedachten: ‘als iemand nog perse z’n zin wil, voelt hij zich blijkbaar nog niet gehoord.’ Die ander is geen etter, geen pain-in-the-ass, geen saboteur! Die ander is iemand op zoek naar veiligheid, iemand die zich ook graag gehoord wil voelen. Die ander is ook iemand die heel graag samen wil werken, goede intenties heeft en uiteindelijk echt niet z’n zin hoeft te krijgen.

Op deze manier kijken naar weerstand zal het grootste deel van de weerstand al wegnemen. Nu kun je luisteren naar de ander, om de ander te begrijpen. Net zo lang tot jij én de ander zich gehoord voelen en jullie zo een besluit kunnen nemen wat effectief en vervullend is.

Waarom zou je het nog anders doen?

Laat me weten als het nog vragen oproept. Ik denk graag met jullie mee!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© | Alle rechten voorbehouden.
Powered by LinQxx.