• Home
  • Nieuws
  • Waarom Telegram populair is bij relschoppers

Waarom Telegram populair is bij relschoppers

Bij de rellen van de afgelopen dagen speelt chatapp Telegram een cruciale rol. Niet alleen om demonstranten te mobiliseren, maar ook om mensen realtime aan te sturen. Op kanalen als Rotterdam Chat Avondklok, Nederlands Verzet en Klokkenluiders voor vrijheid worden de hele dag door massaal berichten gedeeld.

In het verleden was het gebruikelijk om demonstraties zoals die op het Malieveld in Den Haag aan te kondigen via Facebook, maar sinds Facebook keihard modereert en met grote regelmaat allerlei groepen en gebruikers uitsluit, wordt dit platform en de chatapp van dochter WhatsApp gemeden. In beide gevallen zijn gebruikers ook makkelijk te herleiden tot profielen en om te communiceren in WhatsApp is een telefoonnummer zelfs een vereiste.

Telegram heeft wat dat betreft grote voordelen. De chatapp werd in 2013 opgericht door de broers Nikolaj en Pavel Doerov, vooral bekend van VK, het grootste sociale netwerk van Rusland. Zij laten de berichten en groepen tot nu toe ongemoeid, reden waarom de app in bijvoorbeeld Iran, Pakistan, Bahrein en China standaard wordt geblokkeerd. Alleen de kanalen van terreurorganisatie Islamitische Staat zijn verboden.

Conversaties worden standaard versleuteld opgeslagen op de servers van Telegram. Ook end-to-endversleuteling is mogelijk, evenals privéchat. Daarnaast kunnen zeer grote groepen worden aangemaakt met wel 200.000 deelnemers. Telefoonnummers worden soms gedeeld, maar kunnen ook onzichtbaar worden gemaakt.

Groepen vind je niet meteen in Telegram zelf. Het ontdekken en aanmelden gaat via externe links, die je weer op andere platforms vindt of op websites vindt.

De aankondigingen of flyers voor rellen worden vaak vanwege visuele mogelijkheden eerst gemaakt in Snapchat en vervolgens gedeeld in grote groepen die publiekelijk toegankelijk zijn. In het algemeen is er sprake van veel kruisbestuiving tussen verschillende groepen, maar ook tussen sociale media, want relschoppers willen nu eenmaal graag video’s delen, op Twitter of anderszins.

Zeker in grote groepen leest de politie mee, al hanteren sommige groepen een deurbeleid om pottenkijkers buiten te sluiten. Groepen op last van de politie wissen is juridisch niet mogelijk. De app wordt ontwikkeld in Dubai, niet een land waarmee veel mogendheden afspraken hebben.

Ook als Telegram straks niet langer katalysator is voor de coronarellen in veel steden, zou het zomaar eens kunnen zijn dat veel Nederlandse jongeren daarin blijven hangen en WhatsApp aan populariteit inboet.

De vergelijkbare chatapp Signal wordt in Nederland nog niet echt voor de rellen ingezet. Saillant detail is dat de belangrijkste geldschieter van deze app Brian Acton is, medeoprichter van WhatsApp. Hij keerde Facebook boos de rug toe toen interne afspraken werden geschonden over gebruik van klantgegevens en doelgerichte advertenties.

Signal beschermt gebruikers nog veel meer dan Telegram. Interne discussies over misbruik door bijvoorbeeld terroristen of Amerikaanse rechtsextremisten hebben tot nu toe niet geleid tot beleid. CEO Moxie Marlinspike schuift besluiten hieromtrent voor zich uit totdat Signal er daadwerkelijk mee te maken krijgt.

Het is best mogelijk dat zowel Telegram als Signal onder druk meer gaan modereren. Tegen die tijd is er ongetwijfeld weer een ander alternatief.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© | Alle rechten voorbehouden.
Powered by LinQxx.