SURF en Lenovo bouwen supercomputer

SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek, gaat met Lenovo een nieuwe nationale supercomputer te bouwen. De supercomputer geeft het wetenschappelijk onderzoek in Nederland nog meer rekenkracht.

Het systeem krijgt een peak performance van 14 petaflop/s en wordt daarmee het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland.

De supercomputer krijgt daarmee bijna 10 keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger Cartesius: evenveel als 100.000 aan elkaar gekoppelde laptops.

Onderzoekers voeren met de supercomputer zeer complexe berekeningen uit die met een ‘gewone’ computer onmogelijk zijn. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie GPU’s (graphics processing units) is het systeem bovendien zeer goed bruikbaar voor machine learning. Op de hiervoor vaak gebruikte lage precisie hebben de GPU-nodes die in de supercomputer zitten zelfs een peak performance van 90 petaflop/s.

De nieuwe supercomputer wordt gebouwd op basis van Lenovo ThinkSystem servers met de nieuwste generatie AMD EPYC processoren (Rome en Genoa) en de nieuwste generatie NVIDIA GPU’s (A100). Voor SURF was een belangrijke vereiste voor de nieuwe supercomputer dat hij zo energiezuinig mogelijk moet zijn. De gebruikte waterkoelingstechnologie koelt het systeem af met zo’n 90 procent, waardoor veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance.

De installatie begint in februari 2021 en de nieuwe supercomputer is naar verwachting halverwege 2021 operationeel.

Op de foto: Tina Borgbjerg, General Manager Lenovo Data Centre Group Benelux and Nordics (op beeldscherm) en Jet de Ranitz, CEO SURF, ondertekenen de overeenkomst voor de bouw van de nieuwe nationale supercomputer (fotograaf Sicco van Grieken)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© | Alle rechten voorbehouden.
Powered by LinQxx.