• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe ingrijpende btw-regels voor grensoverschrijdende e-commerceleveringen op komst

Nieuwe ingrijpende btw-regels voor grensoverschrijdende e-commerceleveringen op komst

Thuiswinkel.org wijst ondernemers alvast op nieuwe btw-regels voor grensoverschrijdende leveringen naar andere EU-landen die 1 juli ingaan. Webwinkeliers doen er verstandig aan om nu al actie te ondernemen, zegt de organisatie.

Wanneer men vanuit Nederland goederen levert aan particulieren en zorgdraagt voor de aflevering in een ander EU-land, zijn de leveringen op basis van de huidige regels in beginsel belast met Nederlandse (21% of 9%) btw.

Heb je als bedrijf in een kalenderjaar een bepaalde omzetdrempel overschreden voor leveringen naar het andere EU-land, dan moet de btw in het desbetreffende land verrekend worden.

Duitsland hanteert een drempel van 100.000 euro, terwijl België een drempel kent van slechts 35.000 euro.

Online retailers zullen in dat geval een btw-nummer in het desbetreffende land moeten aanvragen en periodiek btw-aangiften moet indienen bij de plaatselijke belastingdienst. Voor bijvoorbeeld accijnsgoederen of leveringen met installatie gelden deze drempelbedragen overigens niet.

Vanaf 1 juli 2021 vervalt de drempel. Dit betekent dat dat de e-commerceleveringen aan particulieren vanaf dat moment altijd belast zijn met de btw van het land van aankomst. Ondernemers die jaarlijks voor minder dan 10.000 leveren naar het buitenland, kunnen nog wel met Nederlandse btw blijven factureren.

De nieuwe regels bieden wel de mogelijkheid om de buitenlandse btw te betalen aan de Nederlandse Belastingdienst, die het bedrag dan doorbetaalt aan de Belastingdienst van het betrokken land. Hiervoor moet een aparte btw-aangifte worden ingediend via de zogenoemde OSS-regeling.

Foto Pixabay


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© | Alle rechten voorbehouden.
Powered by LinQxx.