Skip to main content

Wachten tot de storm voor bij is, of dansen in de regen?

Veel bedrijven stoppen tijdelijk met hun reclame- of marketingcampagnes en wachten liever tot betere tijden. Er zijn ook bedrijven die juist nu kansen grijpen en nieuwe wegen inslaan en hun fysieke aanbod in de winkel uitbreiden naar het online aanbieden van producten of diensten. Er zijn dus wel degelijk kansen.

Een webshop openen: waar begin je?

Er komt meer bij kijken dan alleen een website opzetten. Allereerst schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel, registreert een domeinnaam en houdt een administratie bij. Je moet voldoen aan diverse wetten en regels voor online verkoop. Wanneer maakt jouw website de transitie van hobby naar een echte onderneming? Daarvoor hebben de KVK en de Belastingdienst een aantal criteria opgesteld, zoals winstgevendheid, zelfstandigheid en aantal klanten. Je kunt ook overstappen op Dropshipping, dan begin je een webwinkel zonder voorraad. Je verkoopt producten via een zogenaamde dropshipleverancier, zoals Bol.com of Zalando. Met deze manier van online verkopen spaar je tijd en kosten. Na aankoop door jouw klant, levert de leverancier de producten direct af bij de klant.

Registreer een domeinnaam voor je webshop

Begin je een webshop, dan zoek je ook een domeinnaam uit, oftewel het internetadres van je webshop. Die domeinnaam moet je vervolgens (laten) registreren. Met de Whois-zoekfunctie controleer je op de website van de Stichting Domeinregistratie Nederland (SIDN) of een bepaalde domeinnaam (.nl) al geregistreerd is. Vervolgens vraag je een abonnement op die domeinnaam aan bij een hostingprovider, zoals LinQxx.

Schrijf je webshop in bij KVK

Als je een webshop start, moet je die inschrijven in het Handelsregister van de KVK. Zij geven jouw gegevens weer door aan de Belastingdienst, dus daar hoef je je niet apart aan te melden. Neemt de Belastingdienst jou op als btw-ondernemer in de administratie, dan krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. Kijk ook op de website van de gemeente in je woonplaats voor plaatselijke voorwaarden en procedures.

Regel je administratie

Elke ondernemer is wettelijk verplicht een deugdelijke administratie bij te houden. Dat is voor een webshop of webwinkel niet anders. Je administratie moet aan bepaalde regels voldoen, zoals een bewaartermijn van 7 jaar. En wil je in aanmerking komen voor ondernemersaftrek, hou dan een urenregistratie bij.

Regels en wetten voor online verkoop

Er zijn bepaalde verplichtingen waar iedere webshopeigenaar zich aan moet houden. Denk aan aanbod, levering, bedenktijd, betaling, garanties, bestelproces, cookies, privacy etc. Dat laatste is zéker niet onbelangrijk. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ben je verplicht je klanten duidelijk te informeren over wat je met hun persoonsgegevens doet. Een privacyverklaring op je website is de handigste manier om dat te doen. LinQxx werkt nauw samen met een ervaren partij op het gebied van AVG. 

Beveilig je website en voorkom fraude

Criminelen slapen nooit. Ze zijn dag en nacht bezig om te proberen via je ICT-systemen, mobiele telefoon of website cyber aanvallen te doen op je webshop. Elke vorm van cybercrime vergt zijn eigen specifieke maatregelen om je daartegen te beschermen. Bij LinQxx weten we alles over adequate beveiliging.

En verder..

Het is verstandig om algemene voorwaarden te gebruiken; daarmee maak je de rechten en plichten van jou en je klanten duidelijk. Je kunt hiermee de risico’s die je loopt als ondernemer verkleinen. Er zijn specifieke regels voor webwinkels, zoals bedenktermijnen en retourrecht. Verder moeten je producten veilig zijn voor de consument en zijn er eisen aan verpakkingen en etiketten. Je kunt een webshop keurmerk aanvragen. Op de website van de KVK lees je meer over al deze onderwerpen.

‘Mag ik deze dans van jou?’

Schrikken al deze do’s en don’ts  jou niet af en besluit je online te gaan met jouw aanbod? LinQxx is specialist in het bouwen van geavanceerde webshops. Bel me gerust voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek.
Ik dans graag in de regen. Jij ook?

Geschreven door: Betty Nijenhuis