Skip to main content

Threads: een nieuwe ster aan het firmament

Threads is de Engelse term voor ‘draden’. Die term gebruikt men voor berichten die opvolging krijgen in bijvoorbeeld een nieuwsgroep of forum. Begin juli werd dit nieuwe social media platform gelanceerd door Instagram. Threads is vergelijkbaar met en lijkt sterk op X (voorheen bekend als Twitter). Je kunt er berichten liken, reposten (‘retweeten’), instellen wie jouw berichten kan lezen of erop kan reageren (iedereen, alleen volgers, of alleen bepaalde accounts). Gebruikers kunnen desgewenst al hun Instagramcontacten volgen op Threads en eenvoudig inloggen op de nieuwe app via hun Instagram-account.

Onder vuur

X (eigendom van Elon Musk) ligt regelmatig onder vuur. Er worden telkens nieuwe regels en beperkingen doorgevoerd zoals recent toen X alleen nog toegankelijk werd voor mensen met een account, terwijl voorheen iedereen er berichten op kon lezen.

In juni 2023 eisen muziekuitgevers 230 miljoen euro van X voor het illegaal delen van minstens zeventienhonderd liedjes, waardoor de auteursrechten van rechthebbenden worden geschonden. De National Music Publishers’ Association (NMPA), waarbij onder andere Sony en Universal zijn aangesloten, heeft dit verklaard. Volgens hen maakt X aanzienlijke winst via muziek, zonder daarvoor licentiekosten te betalen, waardoor ze een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van andere sociale netwerken. Andere platforms zoals TikTok, Facebook, Instagram en YouTube betalen namelijk wel voor muziekrechten. Op X delen mensen regelmatig muziekvideo’s en beelden van live optredens of televisie-uitzendingen. De NMPA wil dat voor elk nummer dat illegaal online blijft staan, een bedrag van maximaal € 139.000 euro wordt betaald.

Ook het recente besluit van X om extreemrechtse gebruikers die eerst van X waren geweerd weer toe te laten, leidde tot veel ophef en adverteerders die zich (gedeeltelijk) terugtrokken.

X heeft op dit moment nog niet gereageerd op de laatste beschuldigingen en reageert overigens automatisch op e-mails van journalisten met – jawel – een poep-emoji.

X dreigt met juridische stappen

Wat meteen opvalt aan het nieuwe platform Threads, is hoeveel het op X lijkt. Het kon dan ook niet uitblijven dat het bedrijf X meteen dreigt met juridische stappen. Ze beschuldigen moederbedrijf Meta van het stelen van bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendommen, door het aantrekken van oud-medewerkers van X, hetgeen door Meta stellig wordt ontkend. Zeker zeventig miljoen mensen meldden zich in de eerste weken al aan als gebruikers van de app, waarmee Meta van Mark Zuckerberg frontaal de confrontatie aangaat met X. De app is in meer dan 100 landen beschikbaar, maar op dit moment nog niet in de Europese Unie, wegens de strengere Europese privacyregels. Meta ligt namelijk weer onder vuur voor het verzamelen van persoonlijke informatie via zijn apps.

Behoefte aan alternatieven

Door alle ophef en capriolen rondom X, bestond er al langere tijd behoefte aan een mogelijk alternatief voor X. Bekende alternatieve platforms als BlueSky en Mastodon, gaan veel zorgvuldiger om met de privacy van gebruikers dan de grote techbedrijven. Er is dus kennelijk behoefte aan een alternatief opinieplatform, zonder alle ophef en controverse. Wat privacy betreft, lijkt Threads vooralsnog geen goed alternatief. Sterker nog, de nieuwe app schijnt zelfs méér data van gebruikers te verzamelen, zoals informatie over je contacten, aankopen, locatie, gezondheid en fitness en financiële informatie. Je zoekgeschiedenis wordt geregistreerd, hoe lang je de app gebruikt en welke berichten je op Threads bekijkt.

De tijd zal leren of de X-dubbelganger Threads zijn concurrent van de troon gaat stoten.