STRESS DOOR MAIL-TSUNAMI

Hoeveel mailtjes krijgt de gemiddelde Nederlander dagelijks in zijn inbox? Teveel, zul je meteen zeggen. Na bijna elk contact met een dienstverlener, krijg je wel een verzoek om een review of een mening te geven. Eigenlijk behoorlijk irritant en meestal ben je geneigd die ook meteen te deleten. Maar dan volgt al snel die irritante herinnering. Wie zit daar eigenlijk op te wachten? Ook die stortvloed van e-mails op het werk, is soms om gek van te worden. Ga je een paar weken met vakantie, dan kun je je maar beter voor nieuwsbrieven afmelden, anders raak je acuut in de stress op het moment dat je gebruind en relaxed je mailbox op maandagmorgen weer opent.  42% Van de werknemers vindt dat de dagelijks e stroom e-mails afleidt van hun eigenlijke taken en dat dit vaak tot grote stress leidt. 40% Is er dagelijks 1 tot 2 uur mee bezig en 20% is maar liefst een kwart van zijn werkdag kwijt aan e-mailen. Leidinggevenden zijn nog meer tijd dan gemiddeld kwijt aan de dagelijkse stroom mailtjes.

Maar hoe lastig men al die mailtjes ook vindt, 90 procent van de ondervraagden laat zijn e-mailmeldingen gewoon aanstaan en checkt zijn inbox om de haverklap op nieuwe mails. Zelfs buiten kantoortijd blijft de mail van het werk niet ongelezen. Een kwart van de ondervraagden ontvangt én leest zakelijke mails op de smartphone die ze ook privé gebruiken, en bekijkt deze mails zelfs in het weekend.
Onwillekeurig denk je wel eens terug aan de tijd dat er überhaupt geen mail bestond. Moest je een collega wat vragen, dan pakte je de (vaste) telefoon of je liep er gewoon even naar toe. En als je wat te melden had aan contacten buiten de deur, dan schreef je een brief. Je kunt het je nauwelijks meer voorstellen.

Maar zouden we in het nieuwe jaar ook op “e-maildieet” kunnen gaan? Niet ’s morgens als eerste de mailbox openen, maar gewoon meteen aan de slag met de taken die er liggen? Niet de neiging hebben elke mail meteen te moeten beantwoorden, maar gewoon negeren? Het zou al helpen om bij elke mail die je van plan bent te sturen, te denken: is het echt nodig dat ik deze stuur? Elke mail zorgt namelijk zeker voor twee of meer vervolgmails en voor je het weet gaan er over een onderwerp tien of meer mails over en weer. Pak gewoon wat vaker de telefoon, of loop even naar die collega toe. Dat is ook nog eens goed voor je. Zet de e-mail notificatie op je computer en telefoon uit, anders word je alsnog steeds afgeleid.  Het zal behoorlijk afkicken zijn denk ik. Je wordt weliswaar niet slank van dit dieet, maar het zorgt beslist voor een minder vol hoofd. En last but not least: geheid dat je productiviteit met sprongen omhoog gaat.


© | Alle rechten voorbehouden.
Powered by LinQxx.