Skip to main content

Microsoft Edge troeft Chrome af – deel 2

In deel 1 van onze blog over dit onderwerp, kon u al kennis maken met enkele nieuwe krachtige features die Microsoft aan zijn browser heeft toegevoegd die u niet in Chrome zult aantreffen, zoals de ingebouwde AI (Artificial Intelligence) waarbij je direct vanuit de browser ‘het gesprek’ kunt aangaan met een chatbot. U klikt daarvoor rechtsboven in het scherm op het ronde Bing-logo en daar uw vraag starten en chatten met de robot, teksten laten opstellen en inzichten krijgen. U heeft daarvoor we een Microsoft account nodig.
Microsoft heeft zelf flinke investeringen gedaan in OpenAI, het bedrijf achter ChatGTP en daardoor kan Microsoft deze AI-technologie nu al inbouwen in zijn eigen producten, zoals de browser Edge.

Verzamelingen
Edge heeft een handige functie, namelijk ‘Verzamelingen’. Komt u online interessante artikelen of video’s tegen die u wilt bewaren voor een later stadium of die u vaker denkt te willen raadplegen? U hoeft dan geen notitie meer te maken met allerlei links of ze te plaatsen in allerlei mappen bij favorieten in de werkbalk. Met één klik op de vierkantjes met plusjes in de werkbalk rechts bovenin, voegt u ze toe aan uw collectie of verzameling zodat dit later weer snel bij de hand is. Met de drie puntjes kunt u ook klikken op ‘notitie toevoegen’ aan uw verzameling.

Extra feature
Een leuk extraatje binnen ‘Verzamelingen’: heeft u op YouTube een aantal favoriete kanalen die u volgt? Dan klikt u in de adresbalk op de profielafbeelding van de maker om die persoon te kunnen volgen. Daarna ziet u binnen uw ‘Verzamelingen’ meteen de nieuwste content van uw favoriete YouTube kanalen.

Snelheid
Microsoft beweert bovendien dat Edge 112% sneller is dan Chrome 1 en dat blijkt ook uit diverse tests. Dit komt omdat Edge minder RAM-geheugen gebruikt dan Chrome, waardoor de rest van uw programma’s beter blijven werken.

Beveiliging
Edge biedt betere beveiliging voor bedrijven op Windows 10. Bovendien biedt Edge meer privacy door traceringspreventie.

Synchronisatie
Een groot voordeel van Microsoft Edge ten opzichte van Google Chrome is dat voor de synchronisatie gebruik wordt gemaakt van uw (zakelijke) Microsoft 365 account. Uw gegevens staan daardoor veilig in de Microsoft cloud.

Browserextensies
Edge ondersteunt dezelfde browserextensies als Google Chrome door zijn Chromium-engine. Al uw favoriete Chrome-extensies kunt u ook installeren in Edge. Klik rechtsboven in Edge op de drie puntjes, dan op Extensies en daar kunt u extensies van de Chrome Web Store toevoegen aan Microsoft Edge.

Hoewel Edge inmiddels behoorlijk wat voordelen heeft ten opzichte van Chrome, komt het uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur. En die valt niet altijd met logica te verklaren.

Bekijk dit filmpje ook maar eens: (1) Why I Prefer Edge to Chrome (and YOU WILL TOO!) – YouTube