Skip to main content

Google waakt over uw kinderen

Onlangs kondigde Google een nieuwe reeks maatregelen aan, die ervoor moeten zorgen dat uw kinderen online anoniem blijven en beter beschermd worden.
Al eerder nam Google maatregelen om kinderen te beschermen. Zo moeten op YouTube bijvoorbeeld video’s die door minderjaren gemaakt zijn, zodanig worden gemarkeerd dat daar geen ongepaste advertenties bij getoond kunnen worden.
Met de meest recente plannen wil de zoekgigant er met name voor zorgen dat het moeilijker wordt kinderen online te traceren door mensen die weinig goeds in de zin hebben of door digitale pestkoppen. De kans dat één ondoordacht moment, voor eeuwig in de zoekresultaten rondzingt, wordt daarmee kleiner.

Standaard bescherming
Zo wordt het makkelijker om foto’s van kinderen onder de 18 uit de zoekresultaten te verwijderen. Een kind kan zelf zo’n verzoek doen of de ouder of verzorger. Het was al mogelijk om bepaalde beelden uit de zoekresultaten te laten verwijderen, zoals bijvoorbeeld deepfakes of wraakporno. Dit gaat dus voortaan op voor alle foto’s van kinderen. Ook worden de accounts van jonge YouTubers aangepast waardoor nieuwe video’s niet zomaar voor iedereen te bekijken zijn. Een nieuwe upload wordt automatisch gemarkeerd als ‘privé’. Verder wordt bij accounts van jongeren onder de 18 jaar (was 13 jaar) de SafeSearch-functie standaard ingeschakeld zodat ze minder snel op pagina’s met ongepaste inhoud belanden. Google-gebruikers konden al kiezen of ze wel of niet gevolgd willen worden en bij kinderaccounts kon deze optie al niet worden ingeschakeld. Dat kan voortaan ook niet meer bij accounts van kinderen onder de 18.

Reclameregels
Ook de reclamejongens krijgen te maken met aangescherpte regels. Het wordt moeilijker om reclameboodschappen speciaal op kinderen te richten. Zo is het niet langer mogelijk om leeftijdsgevoelige reclame aan jongeren te tonen. Het wordt adverteerders onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van gegevens als leeftijd, geslacht of interesses bij minderjarigen, om doelgerichte reclame te laten zien.

Slimme blokkades
Slimme gadgets, zoals de Nest-speaker, hadden al een beschermingsfunctie voor kinderen, maar deze wordt uitgebreid. Ouders en verzorgers krijgen hierdoor de mogelijkheid om de toegang tot nieuws, podcasts en bepaalde websites te blokkeren voor kinderen om hen te beschermen tegen ongepaste inhoud. Maar ondanks de technische hulp van Google, blijft het als ouder of verzorger raadzaam om van tijd tot tijd te checken welke digitale sporen uw spruiten achterlaten.

Op www.veiliginternetten.nl vindt u brochures, tips en adviezen om uw kinderen online te begeleiden en te beschermen.

Geschreven door: Betty Nijenhuis