Google als waakhond
Google verwijderde in de nacht van 10 februari 2021 alle advertenties voor slotenmakers in vier landen, waaronder Nederland. Volgens een woordvoerder van Google verschenen té vaak malafide bedrijven bovenaan in de zoekresultaten. Ook in België, Duitsland en Zweden ging men tot deze maatregel over. Volgens Google krijgen inwoners van deze landen relatief vaker te maken met misstanden in de slotenmaker branche. Hoe lang deze maatregel van kracht is, werd niet bekend gemaakt. Men denkt aan een systeem waarbij voortaan alleen gecertificeerde slotenmakers kunnen adverteren via Google.
Autoriteit Consument & Markt
ACM verzocht Google om alle onlineadvertenties van onbetrouwbare bedrijven te verwijderen. Zij waarschuwen vaker voor malafide praktijken van partijen die zich voordoen als slotenmakers. Die maken misbruik van een consument in nood die bijvoorbeeld ’s nachts na een inbraak acuut een slotenmaker nodig heeft en brengen absurd hoge bedragen in rekening. Ze zijn agressief, leveren slecht werk af en bieden geen mogelijkheid om een klacht in te dienen. Naast het verzoek aan Google heeft de ACM bedrijven gestopt die klanten doorverwijzen naar malafide slotenmakers en heeft websites laten blokkeren. De ACM beoogt hiermee schade voor consumenten te voorkomen en oneerlijke concurrentie met betrouwbare slotenmakers tegen te gaan.
Klikfraude
Google baseert zich bij de rangschikking van advertenties op het bedrag dat een bedrijf betaalt voor die advertentie. Al langere tijd wijzen consumentenorganisaties erop dat mensen op die manier naar oplichters geleid kunnen worden, die vaak van slinkse trucs gebruik maken om bovenaan in de resultatenlijst te komen. Naast malafide slotenmakers, zijn er ook rioolontstoppers, wespenverdelgers en ongediertebestrijders die misbruik maken van een consument in nood. Een tactiek die ze graag toepassen is het inzetten van zogenaamde clickfarms. Dat werkt als volgt. Malafide ondernemingen laten het advertentietegoed van bona fide concurrenten wegklikken, zodat hun eigen advertenties bovenaan in Google verschijnen. Ze doen dat met behulp van zogenaamde ‘clickfarms’; schimmige bedrijfjes die vaak buiten Nederland gevestigd zijn. Via gerichte zoekopdrachten bij concurrerende bedrijven en door die websites vervolgens voor korte tijd te bezoeken, wekt men de indruk dat zij oprecht interesse hebben. Daarmee zorgen ze ervoor dat het advertentietegoed van eerlijke ondernemers wordt weggeklikt. Google is wel in staat te herkennen dat dit soort bezoeken frauduleus zijn, maar er bestaan technieken om dit te omzeilen. Daardoor worden eerlijke ondernemers op kosten gejaagd doordat de oplichters hen geld uit de zakken kloppen voor advertentiegeld waar ze geen enkel profijt van gehad hebben. Door dit soort praktijken kunnen de advertenties van de malafide bedrijven bovenaan komen te staan.
Waar kunt u als consument op letten?
Dit gedrag heeft dus niet alleen nadelige gevolgen voor de ondernemer, maar ook voor u als consument. Toetst u in Google het woord loodgieter in, krijgt u binnen 60 seconden 3.660.000 resultaten te zien. En uiteraard kan niet iedereen met zijn bedrijf bovenaan staan. Dat kan wel als u Google per klIk betaalt. Hoe populairder een zoekwoord, hoe duurder de klik is en wie het meeste biedt, komt bovenaan in de rij te staan. Dat betekent dus absoluut niet dat bedrijven die op Google adverteren per definitie onbetrouwbaar zijn, maar alleen het feit dat ze bovenaan staan, betekent niet dat het de beste keuze voor u is. Waar kunt u op letten?
- Staat er een bezoek- of vestigingsadres op de website?
- Klopt het KvK-nummer op de website? Check dit op www.kvk.nl
- Check hoe lang een bedrijf al een domeinnaam heeft op bijvoorbeeld Whois Lookup van Domaintools of als een domeinnaam eindigt op .nl via Sidn.nl.
Net online zou een verdacht signaal kúnnen zijn. - Google de bedrijfsnaam of webshopnaam met de toevoeging ‘ervaringen’.
Vindt u helemaal geen resultaat? Dan is dat meestal een slecht teken. - Check of het keurmerk waarbij men zegt aangesloten te zijn, terug te vinden is op de website van het betreffende keurmerk.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Google en ACM waken over ons, maar wilt u zeker weten dat u een betrouwbare redder in nood belt, wees dan zelf ook alert.
Bron: Vereniging Eigen Huis, NOS, Opgelicht
Geschreven door: Betty Nijenhuis