Geschiedenis van het Internet
De geschiedenis van het internet gaat terug naar 1957. In dat jaar werd het Advanced Research Projects Agency (ARPA) opgezet binnen het ministerie van defensie in de VS. Aanleiding was de aankondiging in 1955 van zowel het Kremlin als president Eisenhower, om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. De Russen winnen de race en lanceren op 4 oktober 1957 de eerste satelliet, Sputnik 1. Daarop krijgt ARPA de taak om nieuwe technologie te ontwikkelen en deze toe te passen op Amerikaanse defensie. Men wil niet opnieuw verrast worden door ‘de vijand’.
Honderden top-researchers gaan aan de slag en projecten worden uitbesteed aan vooraanstaande bedrijven in de VS. In eerste instantie richt ARPA zich op de ruimte, nucleair onderzoek en ballistische raketten. Men zoekt naar een manier om met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de computer. In 1961 publiceert Leonard Kleinrock een artikel over packed-switching. Hij denkt dat het grote voordelen biedt als een bericht dat van de ene naar de andere computer wordt verstuurd, in pakketten wordt verdeeld. Deze kunnen daarna apart verstuurd worden en uit al die pakketten stelt de ontvangende computer stelt vervolgens het originele bericht samen.
In 1962 start ARPA een onderzoeksproject voor computers. John Licklider beschrijft in een artikel het ‘Galatic Network’ de koppeling van alle computers op de wereld in één groot netwerk. Voor die jaren een onwaarschijnlijk futuristische gedachte. In 1965 worden met behulp van een telefoonlijn twee computers (een bij Berkely university en een bij MIT) aan elkaar gekoppeld. Dit eerste WAN – wide area network – blijkt echter maar weinig data te kunnen versturen. In 1967 wordt ARPANET ontworpen. Het bedrijf BBN (Bolt Beranek and Newmann) verwerft een miljoenencontract om de Interface Message Processors te leveren. Deze kan aan een computer gekoppeld worden die over het netwerk kan communiceren. In 1969 worden vier computers aan vier IMP’s gekoppeld. Het complete systeem crasht echter op het moment dat men de letter G van ‘Login’ intoetst. Het duurt nog een jaar voordat men erin slaagt de software te verbeteren en in 1971 zijn 23 computers aan het netwerk gekoppeld.
In 1972 stelt men het ARPANET voor het eerst voor aan het grote publiek. Op dat moment zijn computers op 40 verschillende locaties aan elkaar gekoppeld. Dit is een enorme stimulans voor andere onderzoekers om zich te gaan verdiepen in netwerken. Datzelfde jaar ontwikkelt BBN het programma om e-mail te verzenden; een ongekend succes. In 1973 is 75% van alle verstuurde data afkomstig van e-mail. In 1973 komt ook de eerste trans-Atlantische verbinding tot stand. Een jaar later volgt een officiële publicatie van het eerste protocol dat verschillende netwerken de mogelijkheid biedt om met elkaar te communiceren: het transmission control protocol/internet protocol (TCP/IP). Een cruciaal moment in de geschiedenis van het internet, waarin belangrijke voorwaarden worden vastgelegd.
In de jaren 1974 tot 1982 volgen diverse netwerken voor uiteenlopende doelgroepen, zoals universiteiten, onderzoekers , computerwereld, regering, nieuwsgroepen, e-mail etc. In 1982 koppelt men de eerste Europese versie van het Unix netwerk (Eunet) aan ARPANET. Nederland behoort samen met Denemarken, Zweden en Engeland tot de eerste landen die het netwerk opzetten. De netwerken maken echter allemaal gebruik van verschillende technieken en protocollen; eigenlijk een chaos. In 1982 accepteert men TCP/IP eindelijk als standaard protocol. En zo ontstaat een groep netwerken, die aan elkaar gekoppeld zijn. Het Internet is een feit.
Computers die steeds groter en sneller worden en de introductie van glasvezel in de wereld van de communicatie, zorgde voor een razendsnelle uitbreiding van het netwerk. Overheids- en educatieve instellingen zijn verantwoordelijk voor de groei van het Internet in de jaren tachtig. In 1989 zijn er al meer dan 100.000 hosts op het Internet aangesloten. Steeds meer landen krijgen een verbinding met het Internet (NSFNet) en een eigen landcode. Hoewel ARPANET nog steeds bestaat, werd het slachtoffer van zijn eigen succes en omdat het enorm traag is geworden, wordt het 1990 opgeheven.
Inmiddels maakt het World Wide Web dagelijks een onlosmakelijk deel uit van het leven van miljarden gebruikers. 5,2 miljard medio 2021, and counting. De vraag is echter of het world wide web in deze vorm zijn langste tijd wellicht gehad heeft. We worden van minuut tot minuut gevolgd, afgeluisterd, gestuurd en geleefd. En we waren er zelf bij. Wie gaat het tij keren?
Geschreven door: Betty Nijenhuis