Gaat ChatGTP Google verslaan?
Een van de nadelen van ChatGTP is dat het systeem zelf niet echt slim is. De techniek die erachter zit is uitstekend in staat om op het internet grote stukken tekst te raadplegen en de gevonden informatie vervolgens te gebruiken voor zijn ‘opdracht’. Het systeem kan echter niet zelfstandig nadenken. Heel belangrijk is zoals al eerder gezegd, dat u duidelijke en heldere opdrachten schrijft; de zogenaamde prompts. De manier waarop u de vraag stelt of die opdracht omschrijft, kan een behoorlijk verschil maken in hetgeen de chatbot voor u produceert. Maar u kunt ‘communiceren’ en dus reageren op de output en aanvullende opdrachten of correcties ingeven.
Heeft Google zijn langste tijd gehad?
Er gaan geluiden op dat ChatGTP op en duur in staat is om de zoekfunctie zoals we die gewend zijn via Google te gebruiken, te verslaan. Dat is echter nog koffiedik kijken op dit moment en de meningen zijn nog verdeeld. Zeker is echter al wel dat ChatGTP een ongelooflijk knappe en interessante technologie is, die mogelijk steeds verder geperfectioneerd zal worden. Het programma heeft immers niet alleen een zoekfunctie, maar u kunt er mee communiceren en hij produceert daadwerkelijk. En de teksten die hij produceert zijn zelfs verrassend volledig en goed geformuleerd, zelfs met enige nuances.
ChatGTP hijgt nu al in de nek van Google
Bij Google krijgt u een rits van gevraagde resultaten, maar u moet vervolgens zelf al de gepresenteerde websites afstruinen om het antwoord te vinden waarnaar u op zoek bent. Bij zowel Google als ChatGTP zult u nog steeds zelf aan de bak moeten om te checken of de informatie klopt en als betrouwbaar kan worden beschouwd. Bij ChatGTP is het vooral belangrijk dat u gaandeweg steeds bedrevener wordt in het invoeren van de juiste commando’s en het stellen van aanvullende vragen of opdrachten. Bij Google moet u uw zoekopdracht anders formuleren om betere resultaten te krijgen. ChatGTP begrijpt en interpreteert uw wensen echter nu al beter dan Google én kan gevonden informatie samenvatten. En u kunt vragen om verduidelijking of om langere of kortere of pakkende teksten. ChatGTP wordt zelfs als ‘menselijk’ ervaren; hij is vriendelijk en beleefd, mengt zich niet in ethische discussies en beledigt niemand. En vergeet niet: dit is nog maar het begin. ChatGTP zal gaandeweg steeds verder geperfectioneerd worden.
Google had heel lang een monopolie positie. Maar ChatGTP zit hem op de hielen en heeft wereldwijd al miljoenen enthousiaste gebruikers. Iemand beschreef het zo: “ChatGTP vult blijkbaar een gat in mijn leven, waarvan ik niet eens besefte dat het bestond’.
Zelf aan de slag met ChatGTP
Wilt u nu zelf wel eens proberen wat de chatbot in zijn mars heeft? Dan volgt hieronder een kort stappenplan.
1. Ga naar de website van OpenAI
2. Klik in de bovenste balk op “Try”
3. Maak vervolgens een account aan of log in met uw Google of Microsoftaccount
4. Verifieer uw e-mail.
5. Stel de chatbot helder geformuleerde vragen in de ‘Playground-sectie’ en geef zo nodig aanvullende informatie of correcties aan.
