Skip to main content

ChatGPT: kansen en bedreigingen

Wat is het eigenlijk?
Met ChatGTP kun je chatten met een computer die niet alles, maar wel heel veel weet. In de techwereld is ChatGTP al maandenlang het gesprek van de dag.
Het ging de laatste jaren al steeds vaker over kunstmatige intelligentie. In het Engels noemen we dat AI, oftewel artificial intelligence. Google maakt hier al jaren gebruik van door bijvoorbeeld foto’s te verfraaien en veel bedrijven hebben een personal assistent in de vorm van een chatbot op hun website om veel voorkomende vragen direct te beantwoorden. Handig zeker – en soms behoorlijk irritant – maar tot zover niets wereldschokkends. De nieuwe ‘virtual assistent’ ChatGTP wist bij zijn introductie echter binnen een paar dagen miljoenen gebruikers te triggeren en iedereen viel over elkaar heen om te laten zien wat de chatbot allemaal in zijn mars heeft.

Wat kunt u ermee?
“What you don’t know, you don’t miss”, maar toch is de kans best groot dat ook u kunt profiteren van ChatGTP. Zoals al gezegd, is het een zogenaamde chatbot. Het programma vertoont echter menselijke trekjes en beantwoordt onder andere vragen zoals we die gewend zijn aan Google te stellen. Maar dat is lang niet alles. ChatGTP gaat daadwerkelijk voor u aan de slag. Hij kan ideeën ventileren voor een feest met een bepaald thema, hij kan liedjes maken, verzint en schrijft zelf verhalen of nieuwsberichten. U kunt ChatGTP ook vragen moeilijke onderwerpen of begrippen op een eenvoudige manier uit te leggen. ChatGTP kan zelfs zelfstandig computercodes schrijven, zoals wanneer u hem vraagt om een zogenaamde HTTP-aanvraag in Javascript te maken, een programmeertaal. ChatGTP geeft dan niet alleen een verhelderend antwoord, maar presenteert ook een kant en klare code waarmee u aan de slag kunt.

Wat is er zo speciaal aan?
Als u de vraag duidelijk formuleert, met voldoende informatie over hetgeen u verwacht, kunt u ChatGTP zelfstandig verhalen laten schrijven. Maar wat pas echt bijzonder is, dat ChatGTP conversaties onthoudt. U kunt dus reageren op het verhaal dat de chatbot produceert door eenvoudigweg een nieuwe opdracht te geven, ook wel “prompt” genaamd. U vraagt hem daarna bijvoorbeeld om over dat onderwerp een liedtekst te schrijven. Verbazingwekkend om te zien dat u een complete liedtekst krijgt voorgeschoteld, inclusief een opbouw tussen coupletten en refrein.
Het verbaast dan ook niet dat ChatGTP in zijn korte bestaan enorm populair is geworden en de social media staan inmiddels vol met  de meest imponerende, absurde of uitzonderlijke dingen die mensen met het programma voor elkaar kregen.
Studenten zijn er natuurlijk als de kippen bij om de chatbot opdrachten te geven om complete werkstukken, verslagen of samenvattingen te laten schrijven. Ga er maar aan staan als docent om te achterhalen of dit ‘eigen werk’ of door ChatGTP  geproduceerd is.

Zitten er ook nadelen of gevaren aan?
“Elk nadeel heb zijn voordeel” zou Willem van Hanegem zeggen. (Nee, het was géén uitspraak van Johan Cruijff). Ondanks dat de prestaties van de chatbot behoorlijk imponerend zijn en hij ontzettend veel kan, blijft het natuurlijk van groot belang om zelf na te denken. Niet alle antwoorden die ChatGTP geeft zijn namelijk juist. Volgens de makers is er een foutmarge van zo’n vijf procent. Minder prettig is dat je als leek die een vraag stelt niet kan beoordelen of het antwoord van de chatbot correct is. De teksten die hij gebruikt klinken namelijk behoorlijk overtuigend, maar dat wil niet zeggen dat ze 100% waterdicht zijn. Verder gaan er stemmen op die beweren dat de informatie die gegenereerd wordt behoorlijk gedateerd is. De bot zoekt namelijk in een oneindig groot aantal internetpagina’s om zijn antwoorden te kunnen formuleren. Stel je echter een actuele vraag, dan kan hij al gauw met zijn mond vol tanden staan.

Is de chatbot wel zo slim?
De techniek die achter ChatGTP ligt, is het herkennen van grote lappen tekst die hij op internet vindt. Vervolgens gebruikt hij die informatie om zijn antwoorden te formuleren, maar zelf nadenken, afwegen of beoordelen, kan het systeem dus niet.
Het is dus zaak dat u een bepaalde handigheid ontwikkelt in het schrijven van “prompts”. De manier waarop u een vraag of een opdracht beschrijft, kan namelijk nogal wat consequenties hebben voor de uitkomst. ChatGTP kan belangrijke woorden in de opdracht uitstekend herkennen, maar wanneer u één woord vervangt, kan dat een groot effect hebben op het resultaat.

Is het gratis?
ChatGTP is op dit moment nog gratis. Het  bedrijf dat het ontwikkelde – OpenAI – heeft al laten doorschemeren dat de gebruiker wellicht op een gegeven moment voor dit product moet gaan betalen, omdat de kosten om dit programma te laten draaien, enorm hoog zijn. Misschien kiest men voor een gratis proefperiode waarna men een abonnement kan nemen.

In een volgende blog gaan we in op de vraag: Gaat ChatGTP Google verslaan?